Adelheidschrijft.nl

Tekstschrijver Maastricht: creatieve teksten voor internet

Eindredactie

Voor een frisse blik op uw tekst en de laatste puntjes op de i

Eindredactie kan variëren van het nalezen, redigeren van een tekst tot het meedenken over de inhoud en herschrijven.  Kort door de bocht: u schrijft de tekst op hoofdlijnen zelf en ik kijk nog een keer met u mee.

Waar let ik op?

Leesbaarheid wordt steeds belangrijker in een tijd waarin we in toenemende mate informatie via mobiel of tablet tot ons nemen. Bij lappen tekst haken we al snel af en dus moet een tekst vooral goed gestructureerd en scanbaar zijn.

Ik werkte jarenlang voor uitgevers van tijdschriften en vakbladen en hoewel schrijven voor het web zijn eigen richtlijnen heeft, zijn er een aantal uitgangspunten die we van print kunnen leren:

  • Voor wie niet ieder woord wil of kan lezen, moet de strekking van het verhaal in principe  via koppen, tussenkoppen, streamers, opsommingen, kaders en  lijstjes ook te begrijpen zijn.
  • Een goed verhaal staat of valt met een goede vormgeving. Denk aan kleurgebruik, kwalitatief en ondersteunend beeld (inclusief verklarende bijschriften) op een website.
  • Gun de lezer wat rust op een pagina. Dus zorg voor voldoende witruimte en breek een lap tekst met quotes, streamers, linkjes, opsommingen etc.
  • Verleid. In printartikelen kennen we wat meer de intro’s die de lezer verleiden tot doorlezen. Op internet kom je wat sneller tot de kern, maar ook voor de wat meer persoonlijke verhalen, of items die gericht zijn op de oriëntatiefase, is het prettig de lezer op een zachte, vriendelijke, niet agressieve wijze door je verhaal te voeren.

Adelheid schrijft is inzetbaar voor:

  • reviewen van personeelsregelingen (over bijvoorbeeld pensioenen)
  • reviewen van offertes
  • herschrijven van websiteteksten
  • Eindredactie (freelance, interim of op projectbasis) voor (vak)bladen, boeken of andere losse producties

Ik help je graag met advies.

Misschien heb je al teksten voor je website geschreven, maar vind je het prettig dat iemand met een deskundig oog er nog eens doorheen loopt, neem dan contact met mij op.

Ervaring leert dat je soms blind kan zijn voor je eigen foutjes, zeker als je al weken aan een tekst zit bij te schaven.  Ik heb inmiddels een getraind oog voor typefoutjes en andere onvolkomenheden in teksten. Een achtergrond in de taal- en literatuurwetenschappen en heel veel lezen helpt daar natuurlijk bij.

 

 

Thema door Anders Norén